Ünnepi megemlékezést tartottak Szentesen

2024.03.15

Szentes Város Önkormányzata az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett.

Felkérést kapott a Szentes Polgárőr Egyesület, hogy a rendőrséggel együttműködve részt vegyen a program biztosításában. 9 órakor a Rendőrkapitányságon volt az eligazítás, ahol elhangzott a program menete, a rendőrség és a polgárőrség feladata, illetve, hogy milyen váratlan helyzetek merülhetnek fel.

10 óra előtt pár perccel mindenki elfoglalta a felállítási helyét. 10 órakor ünnepélyes zászlófelvonással, Himnusszal vette kezdetét az esemény. A folytatásban Szentesi Pengető Citerazenekar játszott alkalomhoz illő dallamokat.

Őket követte Szabó Zoltán Ferenc polgármester úr ünnepi gondolataival. Felidézte az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit. Majd kiemelte, hogy Szentesről is sokan csatlakoztak Kossuth Lajos alföldi toborzása során és nem csak férfiak, hanem nők is. Említette Boros Sámuelt, aki már Főbíróként is vezető szerepet vállalt a forradalmi átalakulás és a fegyveres önvédelmi harc szervezésében és irányításában.

A program végén a Horváth Mihály Gimnázium 10.D irodalom-drámai-média szakos osztály tanulói zenés ünnepi műsort mutattak be. Ezután koszorúzás a Szentes Város Fúvószenekara kíséretével és a II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred díszőrsége közreműködésével zajlott.

Zárásképpen pedig a Szózat csendült fel. A rendezvény eseménymentesen végződött.

Fotó: Paksi Anikó, Nagy Zsolt Imre

Szöveg: ifj. Faragó János

Hírszerkesztő: Magyari Béla