Véget értek a határmenti megerősített szolgálatok

2022.07.04

Magyarország kormánya 2022. februártól a határvédelmi feladatokba bevonta a polgárőröket is. 2022. február 11-től - 2022. június 30-ig a megerősített határvédelmi szolgálat a Déli határszakaszon véget ért.

A Csongrád-Csanád Megyei határszakaszon levő települések polgárőr egyesületeivel, akik az OPSZ Határvédelmi Tagozat tagjai is, ezen időszak alatt az ide érkező vendég polgárőr egyesületek tagjaival szorosan együttműködve dolgoztak s barátságok is kialakultak ez idő alatt.

A határmenti településeken nem volt kérdés, hogy egyesületek is kiveszik részüket a határvédelem munkáiban. Ezen időszak alatt több ezer migráns feltartóztatásában vettek részt a polgárőrök a rendőrséggel együttműködve. Sokszor önálló feladatokat is elláttak és feltartóztattak határsértőket a mélységi területen, a rendőrség kiérkezéséig.

Erről a feladatról megkérdeztünk az egyesületi vezetőket.

Varga Pál a Domaszéki Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, hogy 2022. februártól, majd minden hétvégén adtak határvédelmi szolgálatot, védve településüket, megyénket az illegális migrációtól. Sokszor embert próbáló feladat volt a metsző hidegben, vagy esőben, éjszaka és nappal járni a tanyavilágot, kutatni a migránsok után.

Sok mindent láttunk, és sok mindent megtapasztaltunk e szolgálatok során. Rengeteg új ismeretséget kötöttünk a megyénkbe érkező vendég polgárőrökkel, vagy a rendőrség munkatársaival. Sok sok tapasztalatot szereztünk a terepkutatásban, vagy a sokszor órákig tartó figyelőszolgálatban.

Még jobban megismertük a tanyavilágunkat, szinte nincs olyan földút ahol ne jártunk volna az elmúlt hónapokban. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk Domaszék lakosságától, vagy a tanyavilágban élőktől- mondta el az elnök.

Turó István a Röszkei Polgárőr Egyesület elnöke hozzátette, hogy a röszkei polgárőrök ebben az évben szinte minden nap szolgálatot adtak, többször erőn felül teljesítettek a nagy hidegben, vagy esőben, éjszaka és nappal járni a tanyavilágot, a Tisza árterében kutatni a migránsok után a nagy sárban. Ezúton is megköszöni minden polgárőrnek azt a segítséget, amit a megerősített polgárőr szolgálat során nyújtottak a polgárőr egyesületüknek.

Külön is szeretném megköszönni Hanek Gábor barátomnak, aki a Vecsési Polgárőr Egyesület elnöke, a Röszkei egyesületnek nyújtott támogatást.

A két egyesület kapcsolata 2015 - ben kezdődött és a mai napig is tart és együttműködési megállapodást is kötöttünk - tette hozzá az elnök.

Az Ország több településéről érkeztek polgárőr egyesületek, polgárőr tagok a megyében, hogy segítsék a rendőrség és a helyi polgárőr egyesületek munkáját a migráció adta feladatok ellátásában.

Köszönjük.

Fotó: polgárőrség

Hírszerkesztő: Magyari Béla