Veszélyhelyzetben is helytállnak a Csongrád Megyei polgárőrök

2020.03.25

Csongrád megyében is szükség van a polgárőrök jelenlétére, munkájára, amivel elsősorban a külterületeken élőket tudják segíteni. A polgárőrök a közterületeken is jelen vannak. A tagegyesületek igyekeznek a lehetőségeikhez képest aktívan részt vállalni a koronavírus által létrejött helyzetben is.

Igyekeztünk körbe nézni megyénkben, a teljesség igénye nélkül, hogy milyen feladatokkal, kihívásokkal állnak szemben a polgárőr egyesületek.

Szeged Megyei Jogú Város és Szeged Járás Polgárőr Egyesületeinek fiatal tagjai naponta járják az utcákat. Elsődleges feladatuk a bűnmegelőző, járőr feladat ellátása. A polgárőr egyesületek tagjai megfelelő figyelem felhívással fordulnak az utcán tartózkodó, a vírusveszéllyel kiemelten fenyegetett korosztály tagjaihoz, hogy lehetőleg maradjanak otthon.

Horváth S. András a Tarjáni Polgárőr Egyesület elnöke telefonon elmondta, hogy a polgárőrök a szolgálat során, a korona vírus kapcsán kialakult helyzetben, azzal segítik a rendőrök munkáját, hogy a közterületen lévő nagyobb csoportosulásokról értesítik a hatóságot, illetve maguk is felhívják a csoportok figyelmét a fertőzésveszélyre.

Ásotthalmon, Röszkén, Tiszaszigeten, Kübekházán a polgárőrök gyakoribb szolgálatellátással próbálják erősíteni a lakosság biztonságérzetét. A település külterületén a lezárt határátkelőhely környékét és a határszakaszt rendszeresen ellenőrzik, ha szükséges a rendőrégnek segítenek.

Szentes Város és Járás területén a polgárőrök fokozott szolgálatot látnak el a településükön, elsősorban bűnmegelőző járőr szolgálatot teljesítenek. Odafigyelnek az időskorú lakosságra is.

Szentesen a Polgárőr Egyesület Elnöke Gilinger István elmondta, hogy Szentes Város területén a Szentesi Gondozási Központ munkájában is segít a helyi polgárőrség. Szabó Zoltán Ferenc Szentes Város polgármesterének felkérésére, a Gondozási központtal közösen ebéd kiszállításban vesznek részt március 23-a óta. A polgárőrség részéről a feladat ellátásban az elnök, Szabó Zoltán tikár és Faragó János polgárőr vesz részt. Jelen helyzetben az időseknek házhoz szállítják az ebédet. Két szolgálati autó bevonásával működnek közre a polgárőrök a feladat megoldásában, amellett a város területén és a külterületen járőrözés, figyelőszolgálat során tartják be és tartatják be a rendelkezéseket a veszélyhelyzettel kapcsolatosan, különös tekintettel az iskoláskorúakra és az idősekre.

A veszélyhelyzet helyi kezelését segítő Operatív Bizottság tagja, Gilinger István polgárőr egyesületi elnök, tájékoztatja és koordinálja a mozdítható polgárőröket az elvégzendő teendőkről.

Hódmezővásárhely Járás területén a Polgárőr Egyesületek gyakrabban látnak el közterületi és külterületi szolgálatot.

Szula Ferenc a Hódmezővásárhelyi polgárőr egyesület elnöke telefonon elmondta, hogy sajnos az egyesület tagjai időskorúak, így a polgárőrök jelentős része a járvány által veszélyeztetett korúak közé tartozik, ezért őket olyan járőrszolgálatba osztják be ahol minimális az emberekkel való érintkezés lehetősége. Így 65 éven felüliek főként a külterületeken és a város peremkerületeiben mozognak, ezért csak gépkocsis megfigyelő szolgálatot tudnak ellátni. A fiatal tagok főállásuk mellett igyekeznek helyt állni.

Összegezve a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége tagegyesületei a lehetőségekhez mérten jól látják el a feladatokat. Az egyesületi vezetők valamennyi tag figyelmét felhívták az ajánlott egészségügyi szabályok szigorú betartására. Figyelnek a fiatalokra és segítik idősebb honfitársaikat. Így a szolgálatot közterületeken gyalogosan, gépkocsival, motorkerékpárral és kerékpárral látják el.

          Tegyünk mindannyian az egészségünkért!

Aki teheti, maradjon otthon!

A körképet összeállították a megyei kommunikációs csoport tagjai.

Fotó: polgárőrség

Hírszerkesztő Magyari Béla